27 de gener del 2014

Ous durs a la Carmeleta

L'altre dia, avorrides d'estar per aquests defores, vam decidir anar a fer el tafaner a les golfes de ca la Pima. Remenant entre trastos vells plens de pols vam trobar els llibres de cuina que la mestressa utilitzava fa 40 anys. Tot fullejant aquelles relíquies vam trobar un capítol dedicat a cuina d'ous al llibre La Teca. Ens van cridar l'atenció els 'Ous durs a la Carmeleta' i a continuació us n'explicarem la recepta!

La Teca: la veritable cuina casolana de Catalunya era un d'aquells llibres que tota bona mestresa de casa havia tenir per ser 'la reina de la llar'... Avui en dia, aquest receptari no compleix cap dels requisits del que esperaríem d'un llibre de cuina. A part de ser una mica caòtic i de contenir receptes incompletes, també hi ha altres coses que no quadren. Per exemple, a la descripció de la recepte de 'conill amb moniatos i bolets' et diu que has de cuinar el conill com si fessis 'conill amb cargols', però resulta que la recepte del conill amb cargols no hi és!


OUS DURS A LA CARMELETA

Recepte del Galliner de ca la Pima

Ingredients:
  • 6 ous de pagès
  • 300 grams d'espinacs
  • 100 grams de bacallà (2 o 3 talls)
  • 400 grams de patates
  • 25 grams de formatge ratllat (per gratinar)
  • 50 grams de farina o 'Maizena'
  • Un tros de ceba
  • Una mica de tomata sofregida
  • Un raig de llet
  • Sal, pebre, nou moscada
Elaboració:
  1. Els ous: Es couen els ous fent-los bullir uns 10 minuts amb un pessic de sal i una  mica de vinagre. Un cop freds, es pelen, i es tallen per la meitat separant els rovells.
  2. El bacallà: es cou fent-lo bullir. Es guarda el caldo.
  3. Els espinacs: Es couen bullint-los amb una mica de sal. Després s'escorren i es trinxen. En una paella amb oli, s'hi sofregeix un all trinxat. Tot seguit s'hi tiren els espinacs fins que acabin de perdre l'aigua. Quan estan llestos es col·loquen en una plata, formant un llit d'espinacs.
  4. La salsa: Es sofregeix el tros de ceba trinxada en una cassola. S'hi afegeixen els 30 grams de farina/'Maizena', un raig de llet, una mica del brou del bacallà, sal, pebre i una mica de nou moscada en pols. Cal treballar la pasta vigilant que no quedin grumolls amb una espàtula o una batedora.
  5. En un morter es barregen els rovells d'ou i el bacallà. Després s'hi afegeix la meitat de la salsa. Es fa una barreja homogènia i s'emplen els ous.
  6. Presentació del plat: Es col·loquen els ous al cim del llit d'espinacs i es cobreixen amb la salsa sobrant. S'hi afegeix el formatge ratllat i uns fragments de mantega pel damunt i es posa a gratinar al forn.
Curiositats:
Era un plat idoni per temps de Quaresma.

Recomanacions:
Sempre que pugueu compreu productes de proximitat i ecològics.

Les Gallines de ca la Pima
 Pollets en gener, ous al paller