Paradetes i jocs per petits i grans |
Coses que ens agraden de l'aplec:
- S'hi pot esmorzar un bon entrepà calent o un tros de coca feta pels veïns i veïnes
- Es fa una recreació de la llegendària gesta de Sant Mer
- La gent porta taules i cadires, fa foc a terra, i s'hi queda a dinar
- Hi ha ballada de sardanes (i missa pels més devots)
- S'organitzen jocs per la mainada. També es pot tirar al tiro o pescar aneguets!
- Hi ha paradetes on, per exemple, s'hi poden comprar Torrons d'Amer
Els Torrons d'Amer són artesanals i, malgrat seguir una recepta del segle XV, són boníssims! Realment són una d'aquelles coses que, un cop has tastat, no oblides. Cada any, després de la Fira de Sant Martirià de Banyoles, segueixen la ruta dels aplecs: Santa Pau, Sant Antoni, Santa Brígida, Ninou, el Collell, les Serres, Sant Mer i fins Sant Roc.
Així emboliquen els torrons |
Estem baldades o sigui que ja anem a jóc, bona nit!
TORRÓ D'AVELLANES
Ingredients:
- 400 grams d'avellanes
- 400 grams de mel
- 1 clara d'ou de pagès
Elaboració:
- [P]er fer torrons de avalanes torrades ab mell e fer-ne tauletes, tu prendràs les avallanes e torrar-les-as. E, com sien torrades, tu les faràs ben netes ab un tros de vidre, e que sien ben netes. E pux pendràs la mell, tanta com ne auràs manester, so és, una lliura de mell per liura de vallanes, e metràs-la al foch ab patit foch e menar l’as bé; e puxs levar-l’as del foch. E metràs per liure de mell un blanch d’ou e lensar-los-hi-has com la mell sia tebea. E lavons menau-ho una gran estona fort, e aprés tornar-ho-as tentost al foch; e cogua tant fins que sia cuyta, menant tostemps ab poch foch. E la conexensa de la mel con és cuyta és atràs en lo capítol de la pinyonada. E cuyta la mell, levar-l’as del foch e pendràs les avallanes e metràs-les dins e mesclar-les-as ben ab la dita mell. E, fet asò, lensarho- as sobre una taula que sia ben neta ab aygua, e aprés estendràs-ho tot e fer-n’as tauletes de calt en calt, tals com volràs [1].
Perquè ens entenguem:
- 1 lliura = 400 grams
Les Gallines de ca la Pima
[1] R. GREWE (2004), Llibre de Sent Soví. Llibre de totes maneres de potatges de menjar, ed. revisada per Amadeu-J. Soberanas i per Joan Santanach, i Llibre de totes maneres de confits, ed. crítica de Joan Santanach i Suñol, Barcelona, Barcino, p. 294.